vrijdag 18 november 2011

Uit eten

Het weekend komt er weer aan, lekker 2 dagen vrij, waarin veel mensen kiezen om uit eten te gaan. Soms voor een verjaardag, met familie of gewoon voor de gezelligheid. Even de werkweek achter je laten en ontspannen.

Kun je nou nooit meer uit eten als je je levensstijl hebt aangepast? Natuurlijk wel! Af en toe lekker uitgebreid genieten is ook goed voor je geestelijke gezondheid. Toch zijn er een aantal tips waardoor je de schade kunt beperken;

Algemene tips;
- Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel je gaat eten, zo heb je het meer in de hand.
- Ook de alcoholische versnaperingen kun je van tevoren plannen. Drink voor 1 glas alcoholische drank ook een glas water.
- Ga niet naar een restaurant met een buffet, hierbij is de kans veel groter dat je veel meer eet.
- Kijk van tevoren op de menukaart en beslis thuis wat de juiste keuzes zijn, zo kun je in het restaurant beter de juiste keuze maken.
- Zorg ervoor dat je de hele dag gewoon normaal eet. Als je kcal gaat opsparen gaat je lichaam overdag op de spaarstand en s'avonds verbrand je al die extra kcal niet meer!

Voorgerecht;
- Als je een voorgerecht wilt nemen, kies dan voor een heldere soep of kleine salade.
- Laat (als het even kan) het mandje brood met kruidenboter staan. Vaak eet je er al veel van, waardoor je later minder trek hebt. En de kruidenboter is vaak de boosdoener!

Hoofdgerecht;
- kies een hoofdgerecht met mager vlees of juist de goede vette vissoorten.
- Vraag of de saus apart geserveerd kan worden. Hierdoor kun je zelf kiezen hoeveel saus je wilt nemen.
- Kies voor een rode saus, de witte sauzen bestaan vaak uit veel room en zijn dus vetter.
- Vraag om gestoomde groenten, deze zijn gezonder dan de gebakken groenten.
- Pas op met de frietjes! De mayonaise maakt dit wel weer erg vet. Kies liever voor gebakken aardappels. Een goede manier om niet teveel aardappels te eten, is om te kiezen eerst al je groenten en vlees op te eten. De porties zijn vaak zo groot dat je daarna weinig trek meer hebt!

Nagerecht;
- Kies voor een kopje thee of koffie
- Of kies voor sorbetijs, ook erg lekker en niet vet.
- Je kunt ook een nagerecht delen met iemand, hierdoor krijg je dus de helft van de kcal binnen en kun je toch je favoriete (ietwat verkeerde) dessert kiezen.

Geniet dus lekker van je avondje uit, de dag daarna ga je weer extra hard aan de slag. Met wat extra beweging kan zo'n avondje helemaal geen kwaad!