woensdag 16 november 2011

Belonen

Afvallen gaat niet vanzelf, vele mensen kunnen daarover meepraten. Als het afvallen eenmaal is gelukt is het ook niet vanzelfsprekend dat de kilo's eraf blijven! Ook daar kunnen vele mensen over meepraten!

Een goede motivatie is heel belangrijk, zoals ik al eerder eens schreef, maar hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt? Dat je het leuk blijft vinden en het goed blijft gaan?!

Wat een goede manier is om de motivatie hoog te houden is door jezelf te belonen. Natuurlijk niet met slagroomtaart of met een reep chocolade, maar met iets waar je iets aan hebt en heel veel van houdt.

Met een gezond dieet val je ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week af. Je weegt jezelf elke week op dezelfde dag na het opstaan, voor het ontbijt, het liefst zonder kleding. Dan heb je een prima beeld van je prestaties. Het is een goed idee om elke week/ elke twee weken of elke maand even te gaan zitten en te bedenken hoeveel je de komende periode wilt afvallen (laten we uitgaan van een week)
Je kunt met jezelf afspreken dat je de komende week 0,5 kilo wilt afvallen. Schrijf dit in je agenda. Denk ook na over hoe je dat wilt bereiken. Gaat het goed als jij alleen je eetstijl aanpast, of moet je ook echt sporten?

Verzin een aantal goede doelen voor jezelf en schrijf ze allemaal op. Zorg ervoor dat je reƫel blijft, want als je doel is; elke dag 60 minuten sporten op de sportschool, dan voorspel ik dat je dat niet vol gaat houden. Bedenk wat je kan en wat je wilt.

En nu komt het leukste gedeelte; stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je jouw doelen hebt gehaald. Dit hoeft niet enorm duur of moeilijk te zijn; denk aan de volgende voorbeelden;
Vrouwen;
- Als je elke week je doelen hebt behaald, koop je een bos bloemen voor jezelf. Geen bloemen als het een week niet is gelukt.
- Als je 4 weken je doelen hebt behaald, koop je dat lekkere parfum of die lekkere douchegel.
- Als je deze week je doelen hebt behaald, koop je jouw favoriete tijdschrift.

Mannen;
- Als je 4 weken je doelen hebt behaald, koop je die nieuwe game.
- Als je deze week je doelen hebt behaald, koop je jouw favoriete tijdschrift.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden, iedereen is anders en houdt van verschillende dingen. Denk er dus goed over na! Het hoeft niets groots te zijn, maar wel iets waar je blij van wordt. Zo houdt je de motivatie hoog!

En voor alle dames die al druk bezig zijn met afvallen; Jullie krijgen van mij een bloemetje!!