vrijdag 30 december 2011

Zwangerschap en je gewicht

Een zwangerschap is voor een vrouw die moeite heeft haar gewicht op peil te houden een frustrerende periode. Ondanks dat je weet dat er iets bijzonders gebeurd in je lichaam, veranderd datzelfde lichaam voortdurend en komen de kilo's er gestaag bij.

Als je zwanger bent, of borstvoeding geeft, mag je niet drastisch afvallen. Er komen dan verschillende stoffen vrij in je lichaam die niet gezond zijn voor het kindje. Bij borstvoeding val je vanzelf vaak wel iets af, omdat dit gewoon veel energie kost!

Een paar goede tips om de zwangerschap gezond door te komen;
* Eet gezond en kies gezonde producten, zoals volkoren boterhammen, fruit, salades etc.
* Eet iets meer dan je gewend bent. Je lichaam is zo hard aan het werk, dat je ook wel iets extra's nodig hebt.
* Luister naar je lichaam. Heb je 2 uur na de lunch alweer trek? Neem gerust nog een boterham. Je lichaam kan zelf heel goed aangeven wat het nodig heeft.
* Kies wat vaker voor fruit en groenten tussendoor, gezond en lekker!
* En laat af en toe je hormonen spreken. Ineens heel veel zin in een gebakje?! Ga je gang, je bent tenslotte niet altijd zwanger, je moet er ook van genieten! (En laten we eerlijk zijn, soms kun je niet tegen de hormonen in!)

Gemiddeld komen vrouwen 12 kilo aan tijdens een zwangerschap, maar je hebt hier (naast gezond eten en blijven bewegen) weinig invloed op. Ga dus niet continu op de weegschaal staan, accepteer dat er kilo's bij komen en bedenk je dat er iets heel bijzonders gebeurd in jouw lichaam.

Als je borstvoeding geeft, heb je soms wel tot 500 kcal per dag extra nodig! Je lichaam maakt de melk aan, en je bent natuurlijk druk met je nieuwe kindje, vergeet daarom ook niet te eten, zorg goed voor jezelf! Veel vrouwen vallen bij het geven van borstvoeding al wat kilo's af, dat is geen probleem, zolang je maar niet streng gaat diƫten. (Dat moet je natuurlijk nooit doen)

En als je helemaal gewend bent aan je nieuwe leven, dan kun je weer rustig met jezelf bezig zijn. Gezond eten, meer bewegen (bijv. lekker met de kinderwagen buiten wandelen) en voor je het weet, zijn de kilo's er weer af! geen zorgen!