vrijdag 16 december 2011

Meten = weten!

Als je gaat beginnen met het aanpassen van je levensstijl, wil je natuurlijk ook weten of het echt werkt. Als je goed bezig bent, ga je het uiteindelijk merken aan het loszitten van je kleding en aan het feit dat je meer energie krijgt, maar.... exact meten is weten!

Sommige cliƫnten staan elke dag op de weegschaal, dit raad ik ze altijd gelijk af. Per dag kan er nog weleens een verschil inzitten. De ene dag kun je meer vocht vasthouden, of niet naar de wc geweest zijn, het hogere getal op de weegschaal werkt dan enorm demotiverend.
Daarom stel ik altijd voor om eens per week te wegen. Doe dit op een digitale weegschaal (Als je een weegschaal met een veer gebruikt, dan kan de veer op een gegeven moment lam worden en het verkeerde aantal kilo's aangeven) kies een mooie weegdag, bijvoorbeeld woensdag.
De meesten mensen kiezen voor de maandag, maar.... het weekend is vaak erg moeilijk! Als je op woensdag weegt kun je de extra's van het weekend nog 2 dagen compenseren, veel beter dus!

Wat ook belangrijk is, is om op ongeveer hetzelfde tijdstip te wegen, net na het opstaan, als je bijvoorbeeld nog even geplast hebt, ga dan naakt op de weegschaal staan, dit geeft het beste resultaat.

Hou je gewicht bij in een tabel. Soms blijft je gewicht wat hetzelfde, een goede manier om dan te kijken of je levensstijl nog nut heeft, is het meten van je middelomtrek. Meet het dikste gedeelte van je buik, dan heb je een goed beeld. Dit kun je ook eens per week doen.

Als je beide goed bijhoudt, zul je zien dat je vooruitgang boekt. Hierdoor kun je ook doelen opstellen voor jezelf, als je gezond bezig wilt blijven, val dan ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week af. Probeer hier niet teveel boven te zitten, want dan kan het weer te hard gaan!