vrijdag 23 december 2011

Vetten....

Veel mensen denken dat als ze willen afvallen, ze een vetarm dieet moeten volgen. Vetten heb je wel degelijk nodig! Schrap ze dus niet helemaal uit je dagmenu.

Er zijn 2 soorten groepen vetten te onderscheiden;
Onverzadigde vetten; begint met een O= oké
Verzadigde vetten; begint met een V= verkeerd

Een goede tip is om alle etiketten goed te lezen als je boodschappen doet. De goede vetten kun je bijvoorbeeld vinden in vette vis, olijfolie of noten en zaden, door deze vetten daalt het cholesterolgehalte, waardoor de kans op hart en vaatziekten kleiner wordt.

De verkeerde vetten vind je vooral in gebak, chips, koekjes etc. Deze verzadigde vetten kunnen uiteindelijk je bloedvaten doen dichtslippen omdat het cholesterolgehalte stijgt... geen goede zaak dus!

Hier kun je dus veel informatie uit halen, maar het is altijd oppassen geblazen. Veel mensen lezen geen etiketten en weten dus eigenlijk niet wat ze binnen krijgen! Dat is toch een beetje een raar verhaal?!
In veel koekjes vind je bijvoorbeeld ook allemaal E-nummers. Het is goed om je eens te verdiepen wat dit allemaal betekend, grote kans dat je nooit meer een koekje wilt ;-)

maar, zoals gezegd; een koekje is af en toe echt niet erg! en de vetten heb je wel degelijk nodig! Een dieet waar al het vet is weggelaten werkt wel op de korte termijn, omdat je lichaam helemaal geen vet binnenkrijgt, en zijn reserves gaat aanspreken. Maar.... als je weer normaal gaat eten, houdt je lichaam lekker alles vast (het wilt natuurlijk niet nogmaals een tekort krijgen!) het gevolg; de kilo's vliegen er weer aan!

Zoals ik dus altijd zeg; kies voor een gezonde levensstijl, waar ook vetten in terugkomen! Je hebt ze nou eenmaal nodig!