dinsdag 27 december 2011

Een beetje compenseren?!

Zo, de kerstdagen zijn weer voorbij gevlogen! Ik heb het erg gezellig gehad met familie en natuurlijk is er weer veel gegeten.

Ik ben benieuwd of er al mensen op de weegschaal zijn gaan staan vanmorgen (dit moet je eigenlijk niet doen hoor!)

Omdat de komende dagen voor veel mensen een stuk rustiger zijn, en we ons gaan voorbereiden op 2012, geef ik je vandaag een aantal goede tips om de kerstmenu's een beetje te compenseren;

* Eet de komende dagen lichtere maaltijden. Denk aan een maaltijdsoep, salade of een broodje met beleg en sla, komkommer, tomaat etc. Laat de wat zwaardere maaltijden (stampotten bijvoorbeeld) eventjes achterwege!
* Blijf wel je 3 tussendoortjes nemen op een dag. In plaats van een krentenkoekje, kun je de komende dagen kiezen voor fruit. Denk aan een appel, peer, kiwi, mandarijn, sinaasappel etc. Allemaal lichte tussendoortjes.
* Beweeg de komende dagen iets meer dan normaal. Als je normaliter de 30 minuten per dag aanhoud, ga dan nu eens voor de 60 minuten per dag. Het is nog steeds geen koud winterweer, dus je kunt prima wandelen buitenshuis.
* Ga eventjes niet op de weegschaal staan. Na een aantal dagen veel eten, kan deze een veel hoger gewicht aangeven (dit is ook logisch) maar het duurt even een paar dagen voordat je weer een aantal keer naar het toilet bent geweest, etc. Dus mijn voorstel is; ga pas komende vrijdag of zaterdag kijken hoe het met je gewicht zit!
* Laat alle alcohol en frisdranken even staan. Kies voor water en thee. (misschien lust je wel groene thee?!)
* Eet volgens de schrijf van vijf. (van het voedingscentrum) je hebt vast wel wat verkeerde dingen gegeten de afgelopen dagen, dus vul je tekorten met groenten en fruit weer eventjes aan!

En de allerbelangrijkste tip;
Geloof in jezelf. Je hebt heerlijk genoten van de kerst en dat is helemaal prima. Geen schuldgevoel opbouwen, want daar wordt je alleen maar ongelukkig van. Gewoon eventjes een paar dagen balansen en dan komt het helemaal goed! ;-)

Voor meer informatie over het balansen en de zogeheten balansdag; www.voedingscentrum.nl