woensdag 21 december 2011

Een hoge bloeddruk

Je bloeddruk is erg belangrijk, als je een hoge bloeddruk hebt, betekend dit dat de druk in je bloedvaten te hoog is en je hart harder moet pompen.

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk, omdat je er vaak weinig tot niets van merkt, maar ondertussen kan er schade ontstaan aan je hart, nieren en/of de benen. Er zijn verschillende dingen die de bloeddruk verhogen, denk hierbij aan overgewicht, roken, ongezonde levensstijl en ouder worden.

Het is dus enorm belangrijk om dit in de gaten te houden. Je kunt je bloeddruk vaak gewoon bij de huisarts laten opmeten, vraag er dus even naar!

Als je een hoge bloeddruk hebt is het natuurlijk belangrijk om deze weer goed te krijgen, dit kan op de volgende manieren;
* Streef een gezonde levensstijl aan. Beweeg voldoende en zorg dat je voeding voldoende groente, fruit en magere zuivel bevat.
* Stop met roken (als je dit doet, het stinkt, kost veel geld en het is ongezond)
* probeer minder verzadigd vet te eten. Verzadigd vet komt vooral voor in de ongezonde tussendoortjes, pas daar dus mee op!
* Let op je zoutinname. Probeer dit naar beneden te krijgen. Wij eten vaak veel meer zout dan nodig is!

Vele mensen die hun bloeddruk op deze manier verlaagden konden uiteindelijk stoppen met bloeddrukverlagende medicijnen, doe dit uiteraard nooit zonder overleg met je arts. Maar je slikt toch liever geen medicijnen dan wel?! Veel succes!