donderdag 12 januari 2012

Zout

In ons voedsel zit veel zout, vooral in het "ongezonde" voedsel.
We hebben allemaal zout nodig (meestal aangeduid als natrium) maar krijgen hier vaak teveel van binnen, dit komt vooral door een ongezonde levensstijl.

Bij teveel zout heb je kans dat je bloeddruk stijgt, ik schreef hier al eerder over; hoge bloeddruk
niet heel erg gezond dus!

Je kunt zelf goed in de gaten houden of je teveel zout eet. Zoals gezegd wordt zout vaak aangeduid als natrium, Maar 1 gram natrium is niet 1 gram zout. Als er 1 gram natrium op de verpakking staat, dan is dit 2,5 gram zout! Een beetje misleidend dus.

Houd de grammen goed in de gaten. We hebben eigenlijk maar 3 gram zout per dag nodig, maar omdat er eigenlijk altijd meer gegeten wordt, houden we het maximale aantal op 6 gram.

Nou hoef je niet direct zoutloos te gaan eten, maar veel mensen zijn te veel zout gewoon gewend. Het is een kwestie van wennen. Iets minder zout over de aardappelen, of als je pasta gaat koken. Deze kleine stapjes kunnen al veel schelen! Zoals gezegd, het is even wennen, dus geef niet te snel op!

In de volgende producten zit ook veel zout;
Koekjes en cakejes (kant en klaar)
chips en nootjes
kant en klaar maaltijden

Dit spreekt redelijk voor zich, maar wist je dat er ook zout zit in;
worstjes
ontbijtgranen
warme chocolademelk

Let dus altijd op als je in de supermarkt loopt en lees de etiketten! Een dagje wat extra zout is echt geen probleem, maar een beetje opletten kan nooit kwaad!