maandag 9 januari 2012

Grote en kleine porties

Steeds meer mensen overlijden aan de gevolgen van zwaarlijvigheid, in Europa heeft al 10-13 procent van de sterftegevallen te maken met zwaarlijvigheid, en helaas blijft dit percentage maar groeien.

Er is een grote stijging te zien in een aantal groepen;
Ouderen, die minder kcal nodig hebben, maar minder bewegen waardoor zij aankomen
Jong volwassenen, die ook steeds minder bewegen en meer achter de computer zitten

We weten inmiddels wel dat een te grote kcal inname en te weinig kcal verbranden kan leiden tot overgewicht. Vaak heeft dit ook te maken met de grootte van de porties die wij eten en drinken.

Als je alleen al kijkt in restaurants... je krijgt een portie die je vaak echt niet op kunt. Omdat het bord toch voor je neus staat en we het eigenlijk zonde vinden om te laten staan, eten we het toch op. Met als gevolg dat je s'avonds bom en bomvol zit. Daarbij eten mensen die buiten de deur eten gemiddeld 800 (!!) kcal meer op die dag.

Dit zijn dus dingen waar we weinig aan kunnen doen. Onze hersenen vertellen gewoon dat we door moeten eten! Maar bij ons thuis kunnen we heel wat aan de portie grootte doen, je kunt dit makkelijk doen door jezelf en je hersenen een beetje voor de gek te houden;
* Zet bij de avondmaaltijd bijvoorbeeld kleinere borden op tafel. Waarschijnlijk schep je het bord vol en zit je dan ook vol.
* Je kunt ook kleinere glazen gebruiken. Een groot vol glas frisdrank, drink je ook gewoon leeg.

Dit principe kun je ook goed gebruiken als je last hebt van zogenoemde "vreetbuien" Heb je enorm zin in chips?! Loop naar de keuken en vul een klein bakje met chips. Eet dit op zonder dat je afgeleid wordt. Dus niet achter de computer of tv. Wees je heel bewust van hetgeen dat je eet. Je zult zien dat je na dit kleine bakje chips waarschijnlijk al verzadigd bent, dit principe werkt niet als je met een zak chips voor de televisie gaat zitten, want dan is hij zo leeg.

Door deze kleine dingetjes te doen, scheelt het al heel wat kcal op je dagelijkse hoeveelheid. Een beetje meer beweging erbij, en je kunt prima afvallen!