dinsdag 24 januari 2012

Het jojo-effect!

Vandaag een stukje over het algemeen bekende jojo-effect! Vele mensen hebben er "last" van! Je volgt een dieet en valt goed af. Je kent ook de moeilijke momenten, maar uiteindelijk ben je tevreden met het resultaat en met je spiegelbeeld. Als je stopt met het dieet, wordt je vanzelf weer iets makkelijker. Je eet vaker iets lekkers en langzaam maar zeker komen die kilo's er weer bij!

Na een bepaalde periode (bijvoorbeeld een jaar) ben je weer terug bij af en kun je opnieuw beginnen met afvallen, al die moeite voor niets dus! Zo enorm zonde, maar er is iets aan te doen!

Ten eerste is het belangrijk om een goede afvalmethode uit te zoeken. Een dieet met shakes, pillen en repen werkt enorm snel, maar je krijgt zo weinig kcal binnen, dat je lichaam op spaarstand gaat. Als je weer normaal gaat eten, vliegen de kilo's er weer aan! geen goed idee dus.

Kijk naar de afvalmethode en vraag jezelf af; leer ik hier een gezonde levensstijl aan?! Als dit het geval is, dan is het prima. Dat kan zijn met kcal of punten tellen, maar natuurlijk ook met een afvalmethode van Afvallen met Doortje!

Ga rustig aan de slag. Verwacht niet dat je 10 kilo in een maand afvalt, want zeg nou eens eerlijk; kwam je ook 10 kilo in een maand aan? Geef je lichaam de tijd om af te vallen, en wees realistisch over de resultaten, dan blijf je goed gemotiveerd!

Elke afvaller heeft een week of periode dat het gewicht blijft staan. Je doet zo je best en er gebeurd niets! Dit kan vele oorzaken hebben; stress, vocht vasthouden of een menstruatie. Dit is een cruciaal moment waarop vele mensen opgeven, maar jij toch niet? Laat je lichaam weten dat het nu echt een keer serieus is en hou vol! De resultaten komen dan vanzelf weer!

Kijk dus realistisch naar je resultaten, ben je 2 of 5 kilo kwijt? Verwen jezelf dan met een leuk tijdschrift! Verdiep je in gezond leven, lees erover, zoek gezonde recepten op en geniet ervan, als je er 100% achter staat, is de helft van het werk al gedaan.

Je leefstijl omgooien of veranderen kost tijd. Soms lijkt het eeuwen te duren, en als je maandenlang niets lekkers mag, dan is de pret ook snel voorbij. Realiseer je dat je met een gezonde levensstijl ook weleens je favoriete gebakje mag eten, plan dit bewust in en geniet ervan! Je kunt dit dan je hele leven volhouden en nooit meer overgewicht hebben.

Zoals vaker gezegd is bewegen heel belangrijk. Kies iets wat je leuk vind en blijf dit vooral doen! Ook als je op je streefgewicht bent, is het nog steeds leuk om te bewegen!

Even samengevat;
- Beweeg!
- stel realistische doelen
- kies een realistisch streefgewicht, je kunt hier hulp bij krijgen van de gewichtsconsulente
- als je een doel hebt gehaald, wees dan trots op jezelf, je kunt iets voor jezelf kopen of lekker naar de sauna gaan.
- afvallen heeft veel te maken met doorzettingsvermogen, als het een keer een week niet lukt, dan is de volgende week gewoon een nieuwe kans, zet door en geef niet op!
- als je op je streefgewicht bent, laat de kilo's er dan niet weer bijkomen. Soms gebeurd het dat er ineens 2 kilo bij zit (bijvoorbeeld na een vakantie) wees dan weer even streng en zorg dat die 2 kilo verdwijnen. Maar zorg er ook voor dat je nooit meer richting overgewicht gaat!