vrijdag 20 januari 2012

Ontbijt

Ik kwam vanmorgen het volgende nieuwsbericht tegen; (bron; de Telegraaf)


Helft vrouwen slaat ontbijt over

Dit blijkt uit onderzoek van Newspoll onder 200 Australische vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. 40 procent geeft toe minstens een keer per week het ontbijt over te slaan. Zeven procent zegt helemaal geen ontbijt te eten.
Overgewicht
Een op de vijf deelnemende vrouwen had overgewicht. 15 procent had ernstig overgewicht. "Sommige vrouwen denken dat ze afvallen door niet te eten. Door het ontbijt over te slaan, missen de meiden belangrijke voedingsstoffen", aldus Professor Clare Collins van de Dietitians Association of Australia op Yahoo.com.
Diƫten
Uit het onderzoek blijkt tevens dat 60 procent van de meiden tussen de 18 en 24 jaar het voorgaande jaar afvalpogingen had ondernomen. Een derde volgde nog steeds een dieet.

Het valt mij op dat dus enorm veel jonge meiden het ontbijt overslaan omdat zij denken hierdoor af te vallen. Onzin natuurlijk. De hele nacht staat je lichaam op ruststand, er komt geen voedsel in. Het is dus van groot belang om s'ochtends zo snel mogelijk weer te gaan eten om de motor op gang te brengen.

Dus door het ontbijt over te slaan, bereik je juist het tegenover gestelde. Ik dacht altijd dat de informatie rond gezond leven steeds meer mensen bereikt, maar helaas bestaan er dus genoeg misverstanden. Het onderzoek is niet in Nederland gedaan, maar ik weet haast zeker dat er ook hier vrouwen zijn die niet ontbijten omdat zij willen afvallen! 

Ontbijten hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, hierbij geef ik je een aantal voorbeelden van een gezond ontbijt;
* beker 250 ml. met drinkontbijt en fruit naar keuze
* 2 volkoren boterhammen met mager beleg en een beker 250 ml. zuivel
* een volkoren pistoletje met mager beleg en 250 ml. zuivel
* 150 ml. yoghurt met muesli
* 150 ml. yoghurt met fruit naar keuze

Dit zijn nog maar een klein aantal voorbeelden, het belangrijkste is dus dat je gewoon gaat eten! Gezond en 3 hoofdmaaltijden per dag, met maximaal 3 tussendoortjes, dan weet je dat je op een gezonde manier zult afvallen. (en vergeet de beweging niet!)

Sla jij weleens het ontbijt over? Zo ja, waarom?!