vrijdag 13 januari 2012

Feit of Fabel?!

* Light producten zijn gezond.
Fabel
Je ziet steeds meer light producten op de markt. Ze hebben het imago om gezond te zijn, maar... het probleem is vaak dat je er meer van eet, omdat er toch minder kcal in zitten. Als je op de verpakking kijkt, valt dit vaak vies tegen! Daarnaast worden veel light producten gezoet met zoetstoffen, deze zijn relatief nieuw op de markt en de effecten op lange termijn zijn dus nog niet helemaal bekend. Light producten zijn wel een prima alternatief, maar pas er mee op!

* Als ik afval, dan mag ik nooit meer mijn favoriete koekjes!
Fabel
Dit is natuurlijk een fabel. Het gaat allemaal om het aanleren van een gezonde levensstijl! Hier horen je favoriete koekjes ook bij, want daar wordt je dan weer gelukkig van. Je kunt ze misschien niet meer iedere dag eten, maar af en toe kan echt helemaal geen kwaad.

* Een crashdieet is ongezond
Feit
Een crashdieet met pillen, shakes of repen werkt natuurlijk een stuk sneller dan "gezond" afvallen. Helaas krijg je zo weinig kcal binnen, dat je hele stofwisseling in de war raakt. Je valt in korte tijd enorm af, omdat je gewoon bijna niets binnenkrijgt, maar... als je daarna weer normaler gaat eten, houd je lichaam alles vast. Vaak heb je bij een crashdieet dus last van het jojo-effect en kom je in korte tijd weer alle kilo's aan (misschien zelfs wel meer!)

* Ik heb geen tijd om gezond af te vallen, snel resultaat is het beste!
Fabel
Zoals hierboven al wordt uitgelegd, is snel resultaat niet altijd gezond. Iedereen heeft het tegenwoordig enorm druk, maar tijd nemen om gezonder te gaan leven, geeft je ook veel tijd terug! (doordat je gemiddeld langer leeft) Ook onderweg kun je gezonde tussendoortjes meenemen, zoals fruit of een krentenkoekje etc. Het is echt niet moeilijk en iedereen kan het!

* Als ik een terugval heb gehad, kan ik beter helemaal stoppen.
Fabel
Dit is natuurlijk ook een fabel. Afvallen en gezonder leven is niet makkelijk en iedereen heeft weleens een moeilijk moment of een week waarin het allemaal even niet meer gaat. Laat je motivatie hier niet onder lijden. Je kunt gewoon even een dip hebben en daarna de draad weer oppakken. Kijk naar de positieve dingen die je al hebt bereikt, zoveel afslank pogingen gaan fout doordat mensen het niet meer zien zitten, maar doorzetten is echt het toverwoord!