donderdag 2 februari 2012

Knoflook, goed voor je lichaam, minder goed voor je sociale contacten ;)

Knoflook is een vorstbestendige plant die oorspronkelijk voorkomt in Azië, de gebieden rond de Middellandse Zee en Afrika. Het is één van de belangrijkste kruiden door de eeuwen heen: als voedsel, smaakmaker en als natuurlijk geneesmiddel.
Knoflook bevat de stof allicine. Deze stof is weerstandverhogend en werkt infecties en schimmels tegen. Ook heeft het een bloeddruk- en cholesterolverlagend effect. In knoflook zijn zwavelverbindingen aanwezig die ervoor zorgen dat de kans op kankercellen afneemt. Ook verlicht knoflook allergieën. Genoeg redenen dus om af en toe een teentje knoflook door je eten te verwerken!
Vers en gedroogd verkrijgbaar
Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) gebruikt. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur. Maar hoe pel je nou makkelijk een teentje knoflook? En hoe zorg je ervoor dat je kunt genieten van de voordelen, zonder last te hebben van de geur? Hieronder volgen een paar tips:
  • Om het velletje makkelijk van de knoflook af te pellen, druk je even met een mes op het teentje.
  • Als je de nare lucht van knoflook wil vermijden, snij dan de kern uit de knoflook.
  • Om de geur van knoflook aan je handen te laten verdwijnen, wrijf je ze even langs een roestvrijstalen wasbak.
  • Ben je vergeten om de kern uit de knoflook weg te snijden, drink dan een glaasje rode wijn bij het eten en je hebt geen last van een knoflookadem.