zondag 19 februari 2012

Lekker snel afvallen; het crash dieet...

Bijna alle cliënten die bij mij in de praktijk komen hebben weleens geprobeerd om af te vallen, via een zogenaamd crash dieet. Iedereen kent ze wel, de shakes, pillen, repen, maaltijdvervangers, noem ze maar op.

Aangezien ik deze mensen dus uiteindelijk in mijn praktijk terug zie, blijkt het wel dat deze manier niet zo goed werkt. Als je te weinig kcal binnen krijgt gebeurd er heel wat met je lichaam. Vaak val je in korte tijd af, maar komen de kilo's er snel weer bij. Dit komt doordat je voornamelijk vocht verliest, en je leert geen gezonde levensstijl aan. Als je dus weer in je oude eetpatroon terugvalt, komen de kilo's er snel weer bij.

Er wordt vaak makkelijk gedacht over deze crash diëten. Ze zijn makkelijk en veel mensen vallen er goed mee af, iedereen heeft ze weleens geprobeerd. Maar.... er zitten hele vervelende nadelen aan dit soort diëten, veel mensen weten hier weinig tot niets vanaf. Ik informeer je graag!

Je kunt namelijk enorm veel lichamelijke klachten ontwikkelen, hierbij een korte samenvatting;
* extreme vermoeidheid
* constipatie
* diarree
* omdat er afvalstoffen achterblijven in je lichaam kun je last krijgen van misselijkheid of hoofdpijn
* meer kans op galstenen
* ondervoeding, je lichaam breekt je spieren af omdat je te weinig kcal binnen krijgt
* stofwisseling wordt een stuk minder en gaat op de spaarstand
* als je te weinig vocht binnenkrijgt, heb je kans op uitdroging en uiteindelijk nierfalen
* tekort aan vezels
* tekort aan vitaminen en mineralen met als gevolg haarverlies of dat je nagels snel afbreken
* tekort aan calcium en vitamine d met als gevolg botafbraak
* en met stip op nummer 1; een lage bloeddruk, je kunt hier duizelig van worden, hartritmestoornissen van krijgen of zelfs een hartinfarct!

Natuurlijk zijn de laatste extreme gevallen, maar denk er toch eens over na! Een gezonde levensstijl is makkelijk bereikbaar voor iedereen. Misschien baal je ervan dat je maar een pond per week afvalt, maar de kans dat dit gewichtsverlies permanent is, is veel groter. En het is dus veel beter voor je gezondheid!

Crash diëten worden overigens weleens voorgeschreven door een arts, dit gebeurd vaak bij extreme gevallen (mensen met een BMI boven de 30) zij kunnen dan een goede start maken, omdat dit extreme overgewicht ook erg slecht is voor de gezondheid, wordt soms dus toch deze keuze gemaakt.
Maar... altijd onder leiding van een arts!

Kies dus voor de gezonde manier! Neem kleine stapjes en je komt zeker tot je einddoel!