dinsdag 14 februari 2012

Overgewicht en de zorgverzekering...

Het is momenteel weer het gesprek van de dag... en je leest het regelmatig in het nieuws. Mensen met overgewicht zouden eigenlijk een hogere premie moeten betalen voor hun zorgverzekering.

Tja, een moeilijk kwestie vind ik! Mensen met overgewicht hebben natuurlijk over het algemeen meer kans op verschillende ziektes en ziekenhuisbehandelingen, aan de andere kant is dit enorm moeilijk om te gaan controleren.

Als je gaat kijken naar de BMI van de mensen, dan betekend dit dat topsporters ook meer zouden moeten betalen. Zij hebben meer spieren, en spieren wegen meer dan vet. Dit betekend dat zij volgens de BMI som vaak een te hoog BMI hebben en dus eigenlijk in het vakje overgewicht vallen.

Om dit dus goed te berekenen, moet je iemand zien. De BMI berekenen, maar bijvoorbeeld ook kijken naar het vetpercentage. Je zou dus eigenlijk iemand helemaal moeten onderzoeken, en dit elk jaar weer... wie gaat dat dan doen? En de kosten hiervan zouden natuurlijk ook ergens door betaald moeten worden.

Daarom blijft het een discussiepunt! En dus ook een moeilijke kwestie, de kosten van de zorg rijsen de pan uit, maar denk eens aan de volgende voorbeelden;

* De minister haalt wel de vergoeding voor de diƫtist/ gewichtsconsulent uit het basispakket
* De minister wilt vrije marktwerking, denk bijvoorbeeld nu aan de tandarts. Iedere onbenul heeft kunnen verzinnen dat de kosten gingen stijgen, maar toch werd ook dit weer doorgezet.
* Er heerst een enorme bonuscultuur in de zorg, dit kost ook heel erg veel geld!
* Vroeger konden we nog verzekerd zijn voor een normaal bedrag, tegenwoordig wordt de verzekering alleen maar duurder, het lijkt alsof alles bij de burger wordt gehaald.

Wat vind jij een goed idee?! Toch maar de vettax? Ik vind dat we eerst de bovenstaande punten eens moeten oplossen, voordat we mensen gaan verplichten nog meer te gaan betalen!